Kiinteistötietopalvelu organisaatioasiakkaille (2024)

Maamittauslaitoksen Kiinteistötietopalvelun käyttöehdot

1. Yleistä

Maanmittauslaitos tarjoaa Kiinteistötietopalvelua osoitteessa kiinteistotietopalvelu.maanmittauslaitos.fi (jäljempänä ”Kiinteistötietopalvelu”). Kiinteistötietopalvelussa on mahdollista tarkastella ja hankkia kiinteistötietojärjestelmän, kiinteistöjen kauppahintarekisterin sekä väestötietojärjestelmän rakennusten tietoja ja niistä muodostettuja tuotteita, kuten lainhuuto-, rasitustodistuksia ja kiinteistörekisteriotteita. Edellä mainittujen tietojen käytöstä esimerkiksi Kiinteistötietopalvelun kautta on säädetty seuraavissa laeissa:

  • Kiinteistötietojärjestelmä: Laki kiinteistötietojärjestelmästä ja siitä tuotettavasta tietopalvelusta (453/2002, jäljempänä ”KTJ-laki”) 6 § 3 momentti
  • Kiinteistöjen kauppahintarekisteri: Laki kiinteistöjen kauppahintarekisteristä (552/1980, jäljempänä ”KHR-laki”) 5 § 2 momentti
  • Väestötietojärjestelmän rakennustiedot: Laki väestötietojärjestelmästä ja Digi- ja väestötietoviraston varmennepalveluista (661/2009, jäljempänä ”VTJ-laki”) 50 §

KTJ- ja KHR-laeissa on määritelty ne tahot, jotka eivät tarvitse käyttölupaa kyseisten tietojen saamiseen ja ne käyttötarkoitukset, joihin voidaan myöntää käyttölupa tietojen saamiseen. Näitä joko suoraan lain nojalla tai käyttöluvan perusteella tietojen käyttöön oikeutettuja kutsutaan näissä käyttöehdoissa (jäljempänä ”Käyttöehdot”) jäljempänä Asiakkaaksi. Asiakkaan ja Maanmittauslaitoksen välillä tehdään sopimus tietojen käyttämisestä Kiinteistötietopalvelun kautta.

Asiakkaan nimissä Kiinteistötietopalvelua käyttävää henkilöä kutsutaan näissä Käyttöehdoissa Käyttäjäksi.

Käyttämällä Kiinteistötietopalvelua Käyttäjä ilmoittaa lukeneensa nämä käyttöehdot ja hyväksyvänsä ne itseään sitoviksi. Maanmittauslaitos voi koska tahansa muuttaa näitä Käyttöehtoja. Muutokset astuvat voimaan heti, kun ne on toteutettu.

Kiinteistötietopalvelu ja sen kautta saatavat tiedot on kuvattu tarkemmin Maanmittauslaitoksen verkkosivuilla.

2. Maanmittauslaitoksen velvollisuudet ja vastuu

Maanmittauslaitos vastaa Kiinteistötietopalvelun kautta tehtyjen hakujen lokituksesta.

Maanmittauslaitos noudattaa Kiinteistötietopalvelun kautta tarjottavien tietojen käsittelyssä kulloinkin voimassa olevia säännöksiä tietosuojasta ja tietoturvallisuudesta, kuten esimerkiksi EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen ja tietosuojalain edellyttämiä menettelytapoja ja henkilötietojen käsittelyä ja suojaamista koskevia säännöksiä.

Maanmittauslaitos vastaa siitä, että Kiinteistötietopalvelun käytössä ja Kiinteistötietopalveluun liittyvässä tiedonsiirrossa käytetyt suojaus- ja salausmenettelyt turvaavat luottamuksellisen viestin suojan ja täyttävät muutoinkin voimassa olevan lainsäädännön vaatimukset. Mahdollista henkilön henkilötunnusta ei kuitenkaan tule syöttää Kiinteistötietopalvelun hakemuksiin tai sopimukseen.

Kiinteistötietopalvelu ja sen osat sekä Kiinteistötietopalvelusta saatavat tuotteet, otteet ja todistukset esitetään sellaisina kuin ne ovat. Maanmittauslaitos ei vastaa niihin sisältyvistä virheistä tai puutteista tai niistä aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista, ellei pakottavasta lainsäädännöstä muuta johdu. Maanmittauslaitos ei vastaa muutoinkaan Kiinteistötietopalvelun käytöstä tai käytön estymisestä aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista.

3. Käyttäjän velvollisuudet ja vastuu

Käyttäjä on velvollinen käyttämään Kiinteistötietopalvelua näiden Käyttöehtojen, voimassa olevan lainsäädännön, viranomaismääräysten ja Maanmittauslaitoksen antamien ohjeiden mukaisesti.

Käyttäjä vakuuttaa olevansa tietoinen kiinteistötietojärjestelmän ja kiinteistöjen kauppahintarekisterin tietojen käsittelyyn liittyvistä velvoitteistaan ja käsittelee niitä vain näiden Käyttöehtojen, KTJ- ja KHR-lain sekä muiden kiinteistötietojärjestelmän ja kiinteistöjen kauppahintarekisterin tietojen käsittelyä koskevien säädösten, ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Käyttäjä käsittelee väestötietojärjestelmän tietoja VTJ-lain mukaisesti.

Käyttäjä vastaa niiden laitteiden, ohjelmistojen sekä viestintä- ja tietoliikenneyhteyksien toimivuudesta ja turvallisuudesta, joilla hän käyttää Kiinteistötietopalvelua. Kiinteistötietopalvelun muu kuin tavanomaisiin tarkoituksiin ja tavanomaisilla laitteilla, ohjelmistoilla ja yhteyksillä tapahtuva käyttö on kielletty.

Kiinteistötietopalveluun tai Kiinteistötietopalvelusta saataviin otteisiin tai todistuksiin saattaa sisältyä henkilötietoja. Käyttäjä vastaa siitä, että hän käyttää näitä henkilötietoja KTJ-lain, KHR-lain tai VTJ-lain mukaisesti sekä vain Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 2016/679 luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta (EU:n yleinen tietosuoja-asetus) mukaiseen yksinomaan henkilökohtaiseen tai kotitalouttaan koskevaan tarkoitukseen tai muuhun voimassa olevan tietosuojalainsäädännön mukaiseen hyväksyttävään tarkoitukseen. Henkilötietoja ei saa käyttää suoramarkkinointiin, mielipidetutkimukseen tai markkinatutkimukseen tai yksityisyyden suojaa loukkaavaan tekoon tai toimintaan. Suoramarkkinoinniksi katsotaan vakiintuneen käytännön mukaisesti myös ns. käänteinen suoramarkkinointi, kuten puun osto ja ostotarjousten tekeminen.

Käyttäjän tulee kirjautua Kiinteistötietopalveluun vahvaa tunnistusmenetelmää käyttäen Suomi.fi-tunnistuspalvelun kautta. Jokaisen Käyttäjän on tallennettava henkilötunnuksensa Kiinteistötietopalvelun käyttövaltuushallintaan tunnistautumista varten. Käyttäjällä ei ole oikeutta muuttaa hänen käyttäjätiedoissaan olevaa henkilötunnusta, ellei väestötietojärjestelmään rekisteröity Käyttäjän henkilötunnus ole muuttunut.

Käyttäjällä on oikeus tallentaa Kiinteistötietopalvelun yksittäisiä karttanäkymiä ja siinä näytettävälle kartalle hakujen tuloksena piirrettyjä kohteita. Kiinteistörekisterikarttaotteita ja karttanäkymiä voi tulostaa, kopioida tai julkaista Asiakasta koskevaan ja KTJ-lain mukaiseen käyttötarkoitukseen. Mikäli edellä mainittuja aineistoja julkaistaan, Käyttäjän on mainittava aineiston lähde asianmukaisesti, esimerkiksi muodossa © MML ja kunnat 2021.

Kiinteistötietopalvelun kautta käytettävissä olevan Maanmittauslaitoksen maanmittausarkiston ja kirjaamisarkiston asiakirjoja ja niihin sisältyviä tietoja ei Käyttäjälle ole oikeutta julkaista, myydä tai luovuttaa edelleen kolmannelle osapuolelle, paitsi jos lainsäädännössä, tuomioistuimen päätöksellä tai viranomaisen määräyksellä on edellytetty, että Käyttäjän tulee luovuttaa nämä asiakirjat tai niihin sisältyvät tiedot kolmannelle osapuolelle.

Kiinteistötietopalvelusta saatavia verkko-osoitteita ei saa tulostaa, kopioida tai julkaista Palvelun ulkopuolella.

Mikäli Käyttäjä käyttää Kiinteistötietopalvelua näiden Käyttöehtojen vastaisesti, Maanmittauslaitos voi sulkea tai rajoittaa Kiinteistötietopalvelun käyttöä kyseiseltä Käyttäjältä. Käyttäjä vastaa Kiinteistötietopalvelun tai sen osan tai Kiinteistötietopalvelusta saatujen otteiden tai todistusten näiden Käyttöehtojen vastaisesta käytöstä Maanmittauslaitokselle tai kolmannelle osapuolelle aiheutuvista vahingoista täysimääräisesti.

4. Kiinteistötietopalvelun käyttö ja käytön keskeytykset

Kiinteistötietopalvelu on lähtökohtaisesti käytettävissä päivittäin klo 00.15-23.15. Maanmittauslaitos voi ottaa Kiinteistötietopalvelun tai sen osan pois käytöstä esimerkiksi huoltotöiden, päivitysten, teknisten ongelmien tai muiden syiden vuoksi. Maanmittauslaitos pyrkii mahdollisuuksien mukaan tiedottamaan Kiinteistötietopalvelua koskevista käyttökatkoista etukäteen Kiinteistötietopalvelun verkkosivuilla tai muulla sopivalla tavalla. Maanmittauslaitos ei vastaa käyttökatkoista, jotka johtuvat tunnistusratkaisun tuottajan tai siihen liitetyn välineen ongelmista tai puutteista.

Maanmittauslaitos voi koska tahansa muuttaa Kiinteistötietopalvelua tai sen sisältöä.

Maanmittauslaitos voi estää Käyttäjän pääsyn Kiinteistötietopalveluun, jos Asiakkaan oikeus kiinteistötietojärjestelmän tai kiinteistöjen kauppahintarekisterin tietojen tai väestötietojärjestelmän rakennustietojen saamiseen on lakannut. Lisäksi Maanmittauslaitos voi estää Käyttäjän pääsyn Kiinteistötietopalveluun, jos on ilmeistä, että Käyttäjä rikkoo näitä Käyttöehtoja ja tästä aiheutuu vaaraa Kiinteistötietopalvelun, kiinteistötietojärjestelmän, kiinteistöjen kauppahintarekisterin tai väestötietojärjestelmän toiminnalle tai tietoturvallisuudelle taikka selvä ja riidaton, Asiakkaalle osoitettu maksu on viivästynyt.

Maanmittauslaitos pyrkii mahdollisuuksien mukaan tiedottamaan Kiinteistötietopalvelua koskevista muutoksista etukäteen Kiinteistötietopalvelun verkkosivuilla tai muulla sopivalla tavalla. Muutokset astuvat voimaan heti, kun ne on toteutettu.

5. Tietoturva ja tietosuoja

Käyttäjän tulee huolehtia asiakirjojen sekä niihin sisältyvien tietojen asianmukaisesta saatavuudesta, käytettävyydestä ja suojaamisesta sekä eheydestä voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Käyttäjän on huolehdittava, että sen asiakirjojen sekä niihin sisältyvien tietojen käsittelemiseksi käyttämät laitteet ja tilat on asianmukaisesti suojattu tietoturvariskejä vastaan ja että suojaukseen ja tiedonvarmistukseen liittyviä menettelyjä noudatetaan.

Maanmittauslaitos noudattaa omassa toiminnassaan viranomaisten toiminnan julkisuudesta annettua lakia (621/1999) sekä muita säädöksiä, kuten julkisen hallinnon tiedonhallinnasta annettua lakia (906/2019). Tämän vuoksi Maanmittauslaitos edellyttää, että Käyttäjä noudattaa Kiinteistötietopalvelun käytössä niitä periaatteita ja menettelyjä, jotka tasoltaan ja sisällöltään vastaavat vähintään Maanmittauslaitoksen sanottujen säädösten mukaisia velvoitteita.

Käyttäjän tulee noudattaa Suomessa kulloinkin voimassa olevaa tietosuojaa ja henkilötietojen käsittelyä koskevaa lainsäädäntöä, kuten muun muassa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EU) 2016/679 luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta (jäljempänä ”EU:n yleinen tietosuoja-asetus) ja asetuksen nojalla annettavaa kansallista lainsäädäntöä, sekä muita Suomessa voimassa olevia tietosuojaa ja henkilötietojen käsittelyä koskevia säädöksiä, ohjeita ja määräyksiä.

Käyttäjä vastaa omalta osaltaan siitä, että vain tietojen käsittelyyn oikeutetuilla luonnollisilla henkilöillä on pääsy Kiinteistötietopalvelusta saatuihin tietoihin.

Maanmittauslaitos luovuttaa Kiinteistötietopalvelun kautta saatavia kiinteistötietojärjestelmän, kiinteistöjen kauppahintarekisterin ja väestötietojärjestelmä henkilötietoja Käyttäjälle vain Euroopan unionin alueella ja Euroopan talousalueella. Maanmittauslaitos voi luovuttaa Käyttäjälle kiinteistötietojärjestelmästä ja kiinteistöjen kauppahintarekisteristä henkilötietoja Euroopan unionin alueen ja Euroopan talousalueen ulkopuolelle vain, jos EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen V luvussa henkilötietojen siirtämiselle asetetut edellytykset täyttyvät. Siirtämisellä tarkoitetaan myös pääsyn mahdollistamista henkilötietoihin esimerkiksi hallinta- ja valvontayhteyden välityksellä. Henkilötietojen luovuttaminen kiinteistötietojärjestelmästä, kiinteistöjen kauppahintarekisteristä tai väestötietojärjestelmästä Euroopan unionin alueen ja Euroopan talousalueen ulkopuolelle edellyttää tämän sopimuksen muuttamista.

Käyttäjä ei saa käyttää kiinteistötietojärjestelmästä tai kiinteistöjen kauppahintarekisteristä saatuja tietoja viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 16 §:n 3 momentissa tarkoitettuun suoramarkkinointiin eikä mielipide- tai markkinatutkimukseen. Käyttäjä ei saa käyttää väestötietojärjestelmästä saatuja tietoja suoramainontaan, puhelinmyyntiin tai muuhun suoramarkkinointiin, osoitepalveluun, markkina- tai mielipidetutkimukseen tai henkilömatrikkelia tai sukututkimusta varten.

6. Immateriaalioikeudet

Kiinteistötietopalveluun ja siihen sisältyviin aineistoihin liittyvät oikeudet mukaan lukien tekijänoikeudet ja muut immateriaalioikeudet kuuluvat Maanmittauslaitokselle tai kolmannelle osapuolelle. Kiinteistötietopalvelussa tai Kiinteistötietopalvelun käyttämisellä ei siirretä näitä oikeuksia osapuolten välillä.

Käyttäjän Kiinteistötietopalvelun kautta toimittamista asiakirjoista tulee viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetussa laissa (621/1999) tarkoitettuja asiakirjoja. Asiakirjat ovat laissa säädetyin perustein joko julkisia tai salassa pidettäviä. Maanmittauslaitos on velvollinen antamaan sähköiseen arkistoon siirretyistä asiakirjoista tietoa siten kuin viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetussa laissa säädetään.

Käyttäjällä ei ole oikeutta saattaa Kiinteistötietopalvelua tai sen osaa yleisön saataville levittämällä, esittämällä tai näyttämällä se julkisesti eikä myöskään tallentaa tai valmistaa siitä kappaleita ilman Maanmittauslaitoksen etukäteen antamaa lupaa. Käyttäjällä on oikeus sijoittaa omille verkkosivuilleen linkki Kiinteistötietopalvelun pääsivulle. Linkin yhteydessä pitää näkyä Kiinteistötietopalvelun nimi. Linkin kautta Kiinteistötietopalvelun tulee aueta selaimen tyhjään ikkunaan ilman kehyksiä. Muunlainen linkittäminen on kielletty.

Kiinteistötietopalvelusta saatavia otteita ja todistuksia voi käyttää KTJ-, KHR- tai väestötietojärjestelmää koskevan lain mukaisesti tai Asiakkaalle myönnetyn käyttöluvan mukaisesti.

7. Kiinteistötietopalvelua koskevien henkilötietojen käsittely

Maanmittauslaitos käsittelee Kiinteistötietopalvelussa Käyttäjiä koskevia henkilötietoja EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen ja muun voimassa olevan tietosuojalainsäädännön mukaisesti viranomaistehtävien hoitamista varten. Käyttäjiä koskevia henkilötietoja käytetään Maanmittauslaitoksessa asiakassuhteen hoitamiseen ja viranomaisviestintään. Lisäksi henkilötietoja voidaan käyttää Maanmittauslaitoksen markkina- ja mielipidetutkimusta varten sekä uusia palveluja ja tuotteita koskevan informaation lähettämiseen.

Käyttäjiä koskevat henkilötiedot kuuluvat Maanmittauslaitoksen asiakassuhderekisteriin. Asiakassuhderekisterin seloste rekisteröidyn henkilötietojen käsittelystä on saatavilla Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta.

Maanmittauslaitos ei luovuta Kiinteistötietopalvelussa käsiteltäviä, Käyttäjiä koskevia henkilötietoja kolmannelle osapuolelle, ellei luovuttaminen ole välttämätöntä pakottavan lainsäädännön tai tuomioistuimen tai viranomaisen määräyksen perusteella. Maanmittauslaitos ei siirrä henkilötietoja Euroopan unionin tai Euroopan talousalueen ulkopuolelle.

8. Sovellettava laki ja erimielisyyksien ratkaisu

Kiinteistötietopalveluun ja sen käyttöön sovelletaan Suomen lakia, lukuun ottamatta kansainvälisiä lainvalintasäännöksiä.

Kiinteistötietopalvelun käyttöä koskevat erimielisyydet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan Maanmittauslaitoksen ja Käyttäjän välillä neuvotteluteitse. Jos erimielisyyttä ei saada neuvotteluteitse ratkaistua, erimielisyyden ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Helsingin käräjäoikeus.

Kiinteistötietopalvelu organisaatioasiakkaille (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 6385

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.